Start Produkter Till butiken Våra vänner! Om oss

 


Här presenteras en del av våra produktioner.
Vill du köpa något? Gå till vår
webbutik. 
Klipp ur våra filmer finns här!

Vet du vad du söker?
Kika på Ika 1&2 Ika läser Alfons
Mamma Mu Ungdomstecken
TAKK-lexikon Böckerna om Moa
Karin & Simon Sällsynt men inte ovanlig
Känslomattor Pekskärmar 
Titta på Tecken Så sjukt kär 
Filmerna om Sofie  Boel och Tore - filmer och böcker och spel
Mia och Jan  Vera - filmer och böcker
Böckerna om Linus  Memme
Boken om Otto - en pekbok för stora barn!  
Kika på Ika

 Ika Nord (som tidigare spelat bl.a katten Findus i SVT:s Pettson och Findus) är i den här filmen Teckentanten som sjunger kända och mindre kända barnvisor med tecken som stöd. Det här är en film som riktar sig till de allra yngsta barnen och till de som precis börjat med tecken. Produktionen är gjord ur ett perspektiv där man gjort stora ansträngningar att göra det lätt för barnen att hänga med samtidigt som Ika genom sin utstrålning och närvaro får barnen att sitta som fastnaglade framför tv:n.

 Filmen är 30 minuter lång och innehåller 10 sånger (se nedan). Varje sång presenteras av Teckentanten Ika med en stunds prat runt innehållet i sången. Teckentanten lär oss då många bra-att-ha-ord som t.ex årstider, yrken och maträtter, förutom de tecken som finns i sångerna. De flesta sångerna sjungs två gånger och både tempot och bilden är helt anpassade så att barnen verkligen ska kunna hänga med.

För att se smakprov på filmen, klicka HÄR

 


Kika på Ika 2

Teckentanten, spelad av Ika Nord (som tidigare spelat bla. katten Findus i SVT:s Pettson och Findus), sjunger kända och mindre kända barnvisor med tecken som stöd (TAKK - Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation).

Teckentanten Ika pratar även mellan sångerna och ger oss fler bra tecken. Dessutom tecknar tre barn roliga rim och ramsor som också innehåller användbara ord.

Den här filmen är en fortsättning på första filmen - Kika på Ika! - och vänder sig i första hand till lite äldre barn, de som närmar sig skolåldern och uppåt. Det lugna tempot och anpassade bildspråket är dock detsamma som i första filmen. ALLA kan hänga med!

Ika som skojig teckentant och barnens busiga rim och ramsor gör att filmen blir ett kul sätt att lära sig tecken och en film man vill se om och om igen!

Filmen är totalt ca 40 min.

Smakprov på filmen finns HÄR


Ika läser Alfons 1 & 2 

 
Den första vänder sig i huvudsak till de yngsta barnen med sagorna God natt Alfons Åberg, Raska på Alfons Åberg och Alla möjliga Alfons. Den andra filmen vänder sig i första hand till de något större barnen med sagorna Lycklige Alfons Åberg, Kalas Alfons Åberg och Alla möjliga Alfons. 

Författaren och illustratören Gunilla Bergströms böcker om Alfons är älskade av många barn världen över och böckerna handlar om det mesta - från vardagstrassel till livets stora gåtor. Alla barn kan känna igen sig i Alfons. Alla möjliga Alfons är en bilderbok med många användbara ord för att uttrycka sina känslor.

Filmerna vänder sig till gruppen barn med
språkproblematik som behöver tecken som alternativt sätt att kommunicera av en eller annan anledning. Ika Nord läser sagorna i sitt speciella lugna tempo och tecknar samtidigt som bilderna från boken visas. Barnen får många bra tecken som är användbara i deras vardag.

På denna DVD finns också interaktiva bilder som kan användas i datorn. Klicka på bilderna från böckerna och se hur man tecknar sakerna på bilden (Kräver Flash Player 8 som finns att installera från skivan).

Se en bit ut Ika läser Alfons 1 HÄR
och ur Alfons 2 HÄR


Alfons Åberg TAKK-böcker

Följande fyra titlar ingår i paketet:
* Kalas Alfons Åberg
* God Natt Alfons Åberg
* Lycklige Alfons Åberg
* Raska på Alfons Åberg

Dessa böcker är ett bra komplement till filmerna (se ovan) om man t.ex samtidigt vill bläddra eller om man vill träna på tecknen utan att se filmerna eller kanske träna på att läsa orden. 

Detta är alltså inte de ursprungliga Alfonsböckerna UTAN en spiralbunden bok med tecken-illustrationer!

 


Mamma Mu

I de här filmerna möter vi de underbara figurerna Mamma Mu och kråkan i två olika sagor; Mamma Mu gungar och Mamma Mu får ett sår. Båda sagorna berättas och tecknas av Eleonora Barthelom (logoped och TAKK-konsult). Filmerna blandar Eleonoras berättande och tecken med bilder från böckerna.

För de barn som inte har tillräckligt utvecklat tal är det av oerhörd vikt att lära sig andra sätt att kommunicera för att man ska ha möjlighet att förmedla känslor, behov och tankar till sig omgivning. Därför är det viktigt att pedagoger har tillgång till läromedel som inte bara ger eleverna tecken utan där innehållet i texten ger ytterligare glädje och stimulans. 

Texten i böckerna läses och tecknas långsamt och tydligt för att man ska hinna med och se varje tecken klart och tydligt. Genom att skapa läromedel av underhållande sagoböcker vill vi skapa en större lust och glädje i inlärningen av TAKK. 

Tillsammans med filmen följer ett häfte med en ordlista på de ord som tecknas i filmen. Orden i häftet ligger naturligtvis i den ordning som tecknen förekommer i texten. 

Handlingen och bilderna i Mamma Mu får ett sår är vardagsnära som alla kan relatera till, barn som vuxen, nämligen att ramla och slå sig och behöva extra vård, omtanke och empati. Detta kan i sin tur skapa ett underlag för diskussioner om hur man är en god vän och förmågan att leva sig in i andra personers situationer och solidaritet med sin omgivning. 

Mamma Mu gungar handlar om hur man ofta kan göra mer än man tror att man kan och att bara tanken och fantasin sätter gränserna. Mamma Mu vill gunga och trots att bästa vännen Kråkan säger att kor inte kan gunga så gör hon det ändå. ”Man behöver inte jämt stå och tugga och glo, bara för att man är en ko” som Mamma Mu själv säger i boken. Boken är en inspirationskälla till att övervinna omgivningens - och ens egna – rädslor och begränsningar.

Mamma Mu får ett sår - trailer finns HÄR
Mamma Mu gungar - trailern finns HÄR

 





Ungdomstecken

Efter mångas önskemål har vi gjort en film även för våra tonåringar. Filmens målgrupp är tonåringar som har svårt att uttrycka sig i tal och behöver TAKK som komplement till talet. (TAKK Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation). 

Filmen består av dels filmade inslag från några ungdomars vardag. Bl a går vi på ungdomscafé, vi hälsar på Emelie på korttidsboende, vi möter Peter på gymmet och pratar med Alexander och Robin om deras praktikplats och deras gymnasieskola. Ett inslag är från Moomsteatern i Malmö där vi träffar Gunilla som har funktionsnedsättning och spelar teater. 

Den andra delen av filmen är sex poplåtar som spelats in med TAKK. Det är Anders och Paula som tecknar till vars tre låtar och det svänger rejält! Låtarna är alla välkända och kommer lätt att kännas igen av både ungdomarna och av deras föräldrar och pedagoger. Artisterna som är med och sjunger och tecknar är professionella artister som är handplockade med tanke på sin utstrålning och närvaro. 

Filmen vill – förutom att ge ungdomar åldersrelevanta tecken – vara en inspirationskälla till olika typer av aktiviteter. Vi ser som vår målsättning att ge de som behöver tecken allra mest en möjlighet att lära sig bra tecken på ett

sätt som passar just dem. Vi tror på att musiken kan ge lusten att vilja teckna men samtidigt lägger vi stor vikt vid att via vanligt tal ge ungdomarna fler ord de behöver i sin vardag. Tanken är att det ska vara lätt och roligt att lära sig tecken. Att ha ungdomar med funktionshinder med i filmen anser vi vara bra för den här målgruppen då intresset för andra ofta då är stort samt att det är värdefullt att se andra ungdomar teckna som förebilder. 

Filmen är ca 1 tim 7 min. 
Till filmen följer också en pappersbilaga med tecken som förekommer i filmen. 

Trailer på Ungdomstecken finns HÄR 


Så sjukt kär

 

heter en bok av Mårten Melin. Den boken har vi gjort till film där skådespelaren Anders Kungsman tecknar TAKK och läser boken med stor inlevelse. 
Det handlar om Måns och Emma, om kärlek, om rädslan för att göra bort sig men också om hur mysigt det är att vara kär! Berättelsen är vinklad ur Måns perspektiv och varvas med många bilder, speciellt framtagna för målgruppen.  

Det finns idag fem böcker till i serien och med lite tur så kommer det göras TAKK-film av fler. 

Målgruppen är ungdomar i grundsärskolan och gymnasiesärskolan. Filmen är 21:45 lång, textad version finns och det finns även en lärarhandledning med på DVD:n.

HÄR finns ett smakprov från filmen 

 



 
 

Sofie

 

Nu finns det fyra filmer som handlar om tonårstjejen Sofie. Sofie råkar ut för allt möjligt som mobbing, får kärleksbekymmer, hon blir rånad, hon blir nästan bortrövad till och med. 
Mycket spännande filmer gjorda på böcker skrivna av Jörn Jensen 
och utgivna i Sverige av Natur&Kultur

Filmerna är:
Vem chattar du med, Sofie?
SMS till Sofie
Sofies första kyss
Sofie och tjejligan 

Eleonora Barthelom läser och tecknar med stor inlevelse. Berättelsen varvas med väldigt realistiska fotoillustrationer. På respektive DVD finns även en teckenbilaga som pdf. Målgruppen är tonåringar i högstadiet på grundsärskolan och gymnasiesärskolan samt elever på särvux.  
I vår webbutik finns trailers på alla filmerna, klicka här så kommer du dit.
 

 

Takk-lexikon

Detta paket innehåller alla tre böckerna tillsammans. Böckerna i serien är "Mat och dryck" och "Små och stora djur" och "Kroppen och kläder". 

Böckerna vänder sig främst till barn och ungdomar som redan använder TAKK (Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation) men även till nybörjare. 

Böckerna är enkla bilderböcker i lexikonstil med olika teman. De har klara och tydliga fotografier och text och har dessutom en ritad bild av hur ordet tecknas i TAKK. 

Varje bok är spiralbunden, i liggande A5 storlek och innehåller 50 ord. Fotografierna framhäver motivet och har helt vit bakgrund så det är enkelt att fokusera på det viktiga. .
Specialhemsida för våra TAKK lexikon hittar du på www.takklexikon.se 
I varje bok finns det en pedagogisk handledning 
och ett alfabetiskt index. 

TAKK-lexikon - CD

Detta är en cd-skiva med alla bilderna (150 st) 
inkl. tecken från alla tre böckerna samlade. 
Med den cd:n kan du själv välja ut dina favoriter 
och skriva ut dem och göra din egen favoritbok. 
OBS! Alla bilder på cd-skivan och i böckerna är upphovsrättskyddade och får inte vidaresäljas eller publiceras offentligt på t.ex internet och 
får inte heller ändras. Bilderna får endast användas privat eller i undervisningssyfte.  

Moa

Detta är böckerna om Moa, 15 år med Downs syndrom. Böckerna handlar om vardagliga händelser i en ganska självständig och cool funktionsnedsatt tonårsflickas liv. Böckerna är skrivna med ett mycket enkelt språk som ligger nära talspråk för att den ska vara lätta att läsa och förstå. De innehåller bra TAKK-tecken för användning i vardaglig kommunikation. Illustrationerna är fantastiskt vackra och färgstarka, gjorda av Cecilia Höglund 

Målgruppen för böckerna är barn och ungdomar i grundsärskolan, träningsskolan och gymnasiesärskolan som använder TAKK - tecken som alternativ och kompletterande
kommunikation.

Följande titlar finns: 
Moas jul - Julen hemma hos Moa närmar sig. Hon önskar sig många saker men mest av allt önskar hon sig en hund. 

Moa åker på läger - Moa ska åka med sina klasskompisar på läger. De ska sova över en natt i sovsäckar. Men vad gör man egentligen på ett läger?

Moa går på bio - Linus och Moa ska gå på bio och se en rolig film. Moa är lite kär i Linus och undrar om han är kär i henne också?

Moa får en ny vän
- Moa har massor av kompisar i skolan men ingen bor där hon bor. Men så en dag när hon är ute med hunden dyker det upp någon!

Moa går på disco - Att dansa är det roligaste som finns, tycker Moa. Inför skolans disco åker Moa och mamma och shoppar. Moa hoppas att Linus är på discot. Och jodå, visst är han det. Och nu bjuder han upp till dans!

Klicka här för att se ett exempel på hur en bok ser ut! 






Linus


Detta är serien om Linus, en tonårskille med Downs syndrom. Böckerna i serien handlar om vardagliga händelser i en aktiv kille med funktionsnedsättnings liv. I flera av böckerna dyker även Moa upp! 


Följande titlar ingår: 

Linus spelar teater - Linus och Moa spelar Romea och Julia. Men det går inte riktigt som Linus tänkt sig...

Linus går på fotboll
- Linus och hans ledsagare ska se Linus favoritlag spela. Kommer de att vinna?  
Linus sjunger karaoke - Linus och Moa sjunger karaoke på fritidsgården nästan varje fredag. De har så roligt!

Linus bowlar - på tisdagar går Linus och Moa och spelar bowling. Det dumma klotet rullar ut i rännan! Men roligt har de!

Linus börjar rida - Linus har bestämt sig för att börja rida. Hästen är stor. Kommer han att våga?

Böckerna är skrivna med ett mycket enkelt språk som ligger nära talspråk för att den ska vara lätt att läsa och förstå. De innehåller bra TAKK-tecken att kunna användas i vardaglig kommunikation. Illustrationerna är fantastiskt vackra och färgstarka, gjorda av Cecilia Höglund som även gjorde illustrationerna till Moa-böckerna. 

Målgruppen för böckerna är barn och ungdomar i grundsärskolan, träningsskolan och gymnasiesärskolan som använder TAKK - tecken som alternativ och kompletterande kommunikation. 

Böckerna har laminerade sidor för lång hållbarhet. De har hårda pärmar och är spiralbundna.





Karin och Simon

Karin och Simon är kompisar. Så är det på riktigt och så blev de också i Annika Rehns och Göran Billesons fyra barnböcker med tecken som stöd. 
I boken ”Karin och Simon cyklar” ger sig kompisarna ut på ett fartfyllt äventyr.
”Simon och Karin åker taxi” heter boken där vi får följa barnen när de åker till skolan.
”Karin rider på hästen” handlar om en dag när hästen är förskräckligt busig och bara vill äta gräs. Det är tur att storasyster följer med. 
I boken ”Simon går till affären” får vi följa med Simon och hans pappa som köper frukt. Men vad ska Simon göra med allt han handlat?

Bilderböckerna är lämpliga för alla barn som behöver språklig stimulans och som har nytta av att lära sig tecken som stöd (TAKK - Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation) Texter och bilder i böckerna samverkar för att ge samma budskap. Tecknen är i direkt anslutning till texten. Det viktigaste i varje bild är färglagt för att hjälpa barn som har svårt att koncentrera sig eller att hitta rätt i bilden.

Böckerna har måtten 210X148 mm, har 14 sidor med 8 uppslag och är behandlade med blank UV-lack för bästa hållbarhet. Alla Karin och Simon böckerna har institutionella rättigheter. 
Mer om Annika Rehn hittar du 
här!


















"Boel får en boll" och
"Tore får en tröja"


De här två böckerna är skrivna av författaren och illustratören Helena Davidsson Neppelberg. De är väldigt lättlästa och har ett bildspråk som är mycket lätt att tyda. Böckerna innehåller TAKK-tecken och i filmerna tecknar Fanny, 15 år, med TAKK och läser berättelserna. I filmerna förekommer enklare animationer.
Filmerna och böckerna om Boel och Tore lämpar sig bra för nybörjare i TAKK eller för barn och ungdomar som behöver väldigt enkla texter till tydliga bilder.  
Filmerna är bara drygt fyra minuter långa. De finns i vår app och i webbportalen. Det finns två versioner av filmerna, en med musik och en utan musik.




 
Nu finns dessutom
spelen om Boel och Tore!

I spelen kan man lära sig färger och siffror plus att man ska klä på Tore hans kläder. I appen med spelen finns även filmerna att se med TAKK. Spelen finns både för Iphone och Androida plattor och kostar bara 50:-!





 

Filmerna om Mia och Jan


För många kan vardagen framstå som svår att förstå. Det gäller särskilt personer med autismliknande drag, så som till exempel Aspergers. Därför ska vi nu göra film av böckerna om Mia och Jan.
Böckerna har ett enkelt språk, en rak handling och tydliga illustrationer som förklarar vanliga vardagssituationer.

Tre versioner finns av filmerna.
1. Filmer på DVD där en speaker läser böckerna till bilderna ur böckerna.
2. Ett bildspel där man hör speaker men får klicka för att komma vidare,
upprepa sekvensen eller gå tillbaka med hjälp av pilar. Detta kommer
att finnas på DVD:n tillsammans med filmen.
2. Ett liknande bildspel som ovan som ska ligga i vår app och portal. 

Serien om Mia och Jan kan också uppskattas av nyanlända och andra unga vuxna som behöver få tillgång till riktigt enkla texter med
ett vardagsnära innehåll. 

Det är följande fyra titlar som blivit film:
 
Mia fyller år
Jan går till frisören
Fredagsmys
Jan köper en tröja
 
Filmerna är klara och finns att köpa som DVD eller som streamad film i vår app/webbportal. 

 

Vera


Detta är Vera. Böckerna om Vera av Helena Davidsson Neppelberg har grafiskt enkla och uttrycksfulla bilder i klara färger. Med sin minimala textmängd passar de bra för barn och ungdomar som behöver just det.
De två första filmerna om Vera kommer till hösten 2014 med dessa titlarna:

Vera hela dagen - känslor och upplevelser

Vera känner många - alla Veras vänner och bekanta, de är MÅNGA!

De här filmerna kommer att läsas och tecknas med TAKK av Fanny, 15 år. Det kommer också att finnas böcker med TAKK i.  


Memme klär på sig -
en bilderbok med tecken


Memme klär på sig visar med enkla tydliga illustrationer hur Memme klär på sig plagg för plagg, tills Memme är fullt påklädd. Till illustrationerna finns en enkel text med tecken placerade i direkt anslutning till nyckelord. Både illustration, bild och tecken upprepas för varje plagg som utökas. 

Memme klär på sig är en bok som vänder sig till personer i olika åldrar som finner glädje i att titta, benämna och lära med ord och/eller tecken. 

Memme kan vara en flicka eller en pojke, det är upp till läsaren att avgöra. 

Memme klär på sig ingår i en serie om Memme skrivna av logoped Eleonora Barthelom. Boken finns även som film i vår app och webbportal. Läs mer om den här!

 

 
Otto går på kalas

Otto går på kalas är den första boken om Otto. 
Den handlar om alla val Otto måste göra när han går upp på morgonen, klär på sig och sedan går på kalas, ända tills han går och lägger sig igen.

Man skulle kunna säga att det är en väldigt lättläst pekbok, fast inte bara för små barn utan för alla åldrar. Detta är en bok som är gjord för att läsas tillsammans! Man kan lära sig mycket av boken, både färger, former, prepositioner, att ballonger kan gå sönder med ett PANG! och mycket, mycket mer. 

Vill man använda TAKK när man läser boken kommer man att få en pdf med alla tecken som förekommer i texten. 


Boken är skriven av Ann Gomér och illustrationerna är gjorda av Tina Elfroos. Fler böcker om Otto kommer och det kommer även att göras film med TAKK av alla böcker!


Boken har 26 sidor. 
 

SÄLLSYNT men inte ovanlig

heter en film av Riksförbundet Sällsynta diagnoser som belyser svårigheten att leva med en sällsynt diagnos som ger ett ovanligt funktionshinder. Filmens syfte är att ge saklig information om vad som är särskilt med en sällsynt diagnos. Information är viktig för sjukvårdspersonal, försäkringskassor – och andra yrkesgrupper – som i sitt arbete gör bedömningar, och tar beslut om, insatser för personer med funktionshinder.
Men filmen behövs också för föräldrar till barn med en sällsynt diagnos, samt vuxna som själva har en diagnos. Den kan då tjäna som ett viktigt hjälpmedel när man behöver informera professionella och andra personer i omgivningen.
Filmen är även ett hjälpmedel för att bearbeta sin egen situation, då den enskilde ofta upplever sig som ensam med sin diagnos.
Några olika sällsynta diagnoser kommer att tas upp som exempel. Tyngdpunkten kommer att läggas på de personliga berättelserna, ur olika åldersperspektiv.
I filmen "SÄLLSYNT men inte ovanlig" belyser vi särskilt tre olika sällsynta diagnoser, Noonans syndrom, AMC (Artrogryposis Multiplex Congenita) och Marfans syndrom. Gemensamt för alla tre är just sällsyntheten - en gemensam nämnare för många diagnoser. Övriga medverkande i filmen är professor och genetiker Göran Annerén från Uppsala och Elisabeth Wallenius som är ordförande i Riksförbundet Sällsynta diagnoser. Filmen är 23 min lång.
På DVD versionen medföljer bonusmaterial med fördjupande intervjuer.

Produktion: Landskrona Vision AB
Copyright: 2006 Riksförbundet Sällsynta diagnoser
Filmen är producerad med medel från Allmänna arvsfonden. 


Pekskärm

Pekskärm med många användningsområde, allt från detaljhandeln till specialanpassning för funktionshindrade. 
Styr datorn med fingrarna, starta program och se filmer. Enkel intallation och inget mer krånglande med dyra flexiboards. 

Till skillnad från en vanlig bildskärm är Elos produkter utformade för pektillämpningar från grunden. 
Några exempel på Designed-for-Touch-egenskaper är: 
1. Extremt stabil fot, som även kan skruvas fast för högre säkerhet 
2. Skärm som kan vinklas efter användarens bästa arbetsposition 
3. Foten är avtagbar för effektiv väggmontering 
4. Kablarna kan gömmas för optimal designkänsla 
5. Kontrollknapparna skyddade på sidan, inklusive låsfunktion 
6. Försluten pekskärm, som är skyddad mot både damm och fukt.
7. Skärmarna har hela 3 års garanti!

Vi håller mycket konkurrenskraftiga priser på skärmarna, jämför gärna med andra leverantörer. 


 

Känslomattor med tecken

 Ett nytt pedagogiskt material för att prata om känslor

Med känslomattan får barnen fysiskt visa hur de känner sig. Teckenförklaringar till känslor underlättar kommunikationen med barn som tecknar. Enkel lärarhandledning direkt på mattan. Man kan antingen köpa den stora mattan med alla bilder/känslor på och/eller köpa ett paket med tolv små mattor istället om man tycker det är enklare att jobba med en i taget. 

Det finns 12 illustrationer för olika känslor.

  • Sur, glad, rädd, modig, nöjd, arg, lugn, "myror i brallan", trött, pigg, ledsen och lycklig.
  • Barnet på illustrationen tecknar själv ordet för känslan som utrycks
  • Varje illustration visar känslans uttryck i hela kroppen
  • Under varje illustration står ordet för känslan.
  • Ordet är skrivet med gemener/små bokstäver därför att det ibland kan vara lättare för barn att känna igen en ordbild med gemener.
  • Varje känsla illustreras av en orsak till varför hon / han känner sig på ett visst sätt.
  • Stora bilder.
  • Plastad väv, slitstark och lätt att rengöra
  • Barnen får prata om känslor genom att fysiskt ställa sig på mattan.
  • De visar med hela kroppen vilken känsla de vill prata om.

 

   

 

Titta på Tecken


Barbro Magnusson på BAM Språkteknik har tagit fram ett digitalt lexikon för datorn. Det innehåller sökbara videosekvenser från BAM:s Teckenkommunikation grundordbok och består av videosekvenser av hela 1565 uppslagsord! 

Landskrona Vision har filmat alla videosekvenser och Eleonora Barthelom är den som tecknar alla tecken. Många nya ord och synonymer har tillkommit utöver de som finns i boken Teckenkommunikation Grundordbok. Kan användas i både PC och Mac. Mycket användbart för både skolan och hemmet och med full utlåningsrätt för biblioteken.